2012. február 26., vasárnap

Készülő könyveink


Kiadónk egy érdekes könyv kiadásának előkészítését kezdte el. A szerző
Berta János, aki több mint 20 éve Németországban él, ám elindult a székkutasi Piroska könyv nyomdokain, s megírta élményeit. Nos, ez rövidesen talán elkészül. Az eredeti mű címe: "Ich denke oft an Piroschka" szerzője Hugo Hartung, s 1954-ben jelent meg a könyv, azt írják róla világsiker lett, de tény Németországban nagyon népszerű könyv talán még ma is.Jószerével már csak antikváriumokban kerül elő egy-egy példány -Kurt Hoffman rendező filmet is forgatott a könyv alapján, amely szintúgy a sikerfilmek listájára került.
A szerelmi történet a német olvasókat mind a mai napig lebilincseli, s gyakran látogatnak el a helyszínre Székkutasra. A könyv nyomán a Csongrád megyei nagyközségben valóságos Piroska-turizmus alakult ki. Nemrég szobrot is emeltek a szerzőnek, aki híressé tette  a falut.
A mostani könyv szerzője Berta János e könyv nyomdokain  járja be feleségével a vidéket, s ennek élményeit írja meg, érdekesen.

Hugo Hartung (1902- 1972) ifjúkori élményeit írta meg 1954-ben, hiszen 1922-ben cserediákké
nt Székkutasra utazott a helyi orvos családjához, hogy annak fiait németre tanítsa. Ez olyan jó monarchiabeli szokás volt még akkor,mi szerint egy-egy nyarat a gyerekek német (a magyar pedig német ) magyar családnál töltik . Akkor így tanultak nyelvet, s merjem mondani toleranciát is, sőt még talán demokráciát is.
Nos a könyv egy igen kellemes, romantikus szerelmi történet, nem véletlenül aratott sikert a német nyelvterületen. A puszta itt a maga 19- 20. század eleji romantikájával jelenik meg. Szépek a film felvételei a Pusztáról itt Székkutas vidékén. Hartung filmje és könyve is egy igen jó szerkesztői elemekkel felépített munka. Élmény olvasni is, és nézni is a filmet. Ahogy mondani szokták, "jól meg van csinálva". Minden elem a helyén pontosan ott, ahol kell. Hartung érti a mesterségét.
Nos e könyv élménye alapján jár Berta János évente Székkutasra, s ebből született az élménybeszámoló- könyv, amit most kiadásra szánunk.
Érdekes összevetni Hartung könyvét és mit vett észre Berta János ebből a tájból és embereiből.
A könyv máris előjegyezhető itt: hvlhnp13@gmail.com

Nincsenek megjegyzések: